Afschaffen statiegeld treft ook goede doelen
Amsterdam
30 mrt 2012
Het plan van staatssecretaris Atsma (Milieu) om statiegeld op PET-flessen af te schaffen, lijkt in de Tweede Kamer te kunnen rekenen op een meerderheid.
Het plan van staatssecretaris Atsma (Milieu) om statiegeld op PET-flessen af te schaffen, lijkt in de Tweede Kamer te kunnen rekenen op een meerderheid. Dit heeft ook gevolgen voor goede doelen, omdat via flessenautomaten in supermarkten geld wordt ingezameld. De Coop bijvoorbeeld heeft een speciale knop op de flessenautomaat, waarmee klanten ervoor kunnen kiezen hun statiegeld te doneren aan een geselecteerd goed doel. Dit goede doel wisselt regelmatig. Ook andere supermarkten kennen initiatieven voor het inzamelen van de statiegeldbonnetjes. Jaarlijks wordt op deze manier zo’n 1,3 miljoen euro opgehaald.

Het Algemeen Dagblad besteedt vandaag aandacht aan het wegvallen van deze inkomstenbron voor goede doelen. VFI-directeur Gosse Bosma zegt in dit artikel: “Voor hulporganisaties is het teleurstellend, maar geen maatschappelijk drama. De statiegeldinkomsten vormen een fors bedrag, maar voor goede doelen is het geen structurele bron van inkomsten.” VFI wil met supermarkten het gesprek aangaan om eventuele alternatieven te bespreken.

De afschaffing van statiegeld op PET-flessen moet in 2014 ingaan.